En vecka kvar

Igår hade vi tvätt och strykdag. På eftermiddagen satt barnen och jag och ritade teckningar som jag ska ta med hem. Idag på morgonen gick vi för att besöka skolan barnen går på. På denna skola går det 2400 elever och det finns18 klassrum!!! Ni kan ju räkna själva hur många som sitter i varje. Det finns inte stolar till alla. Lärarna har inga datorer och allt skrivs och rättas för hand. Här får eleverna från 5 klass göra examensprov denna vecka. De måste bli godkända för att få gå upp en klass. Så håller det på till de går ut 7:an. Sedan får de påbörja påbyggnadsstudier  i 2 eller 4 år.

Numera börjar mer än 48 % av alla barn i Tanzania i grundskolan. Av dessa fortsätter bara omkring sex procent till högstadiet. Mer än 3 miljoner (43 %) av alla tanzaniska barn mellan 7 och 18 har aldrig gått i skola eller har lämnat skolgången på hälft. Det som sätter käppar i hjulet för utbildningen är fattigdom, sjukdomar och sociala problem. Barnen i fattiga familjer behövs som arbetskraft i hushållet och sänds inte till skolan. I stora familjer räcker inte familjens resurser till för att föräldrarna ska kunna sända barnen till skolan, allt går åt till att skaffa mat och andra basförnödenheter. Ofta slutar barn i stora familjer sin skolgång innan den är slutförd eftersom de behövs hemma för att sköta mindre syskon eller andra hushållssysslor. Regeringen i landet har försökt få flera barn att gå i skola genom att nyligen slopa skolavgifterna för lågstadiet. De allra fattigaste elevernas möjligheter att gå i skola har förbättrats men skoluniformer och böcker kostar fortfarande.

I morgon har jag min sista dag här i Iwambi och sen åker jag till en stad som heter Iringa och ska träffa några svenskar som bott här i många år. Där finns också volontärer från hela Europa.
Teckning på schematt

Den yngste lille killen på barnhemmet. Franco 2 år. 

Här är en av klasserna idag.

Alla vill vara med på bild.





Kommentarer