Männens vardag


Jag har studerat männens liv nu under ett antal veckor. Jag ska försöka beskriva lite i både ord och bild. I det här landet görs allting för hand. De har väldigt få hjälpmedel att tillgå. Många av männen utför både tunga och farliga jobb dagligen. De har inga skyddskläder eller hjälmar. De arbetar i byxor och stövlar eller gymnastikskor.  De bygger nya och bättre vägar här i området och där jobbar många av dem. De plockar stora tunga stenar för hand och använder bara sina spadar när de skottar ut grus på vägarna. Det är ett dammigt och skitit jobb.
Fiskarna i Matema gör sina egna båtar för hand ur en trädstam i ett enda stycke. Sen ligger de i dessa kanoter hela nätterna. Man ser lamporna från båtarna längs hela stranden. Sen läggs fiskarna ut och torkas i solen.
 De arbetar på andras gårdar med olika typer av skördar. De som svetsar och gör saker av stål använder bara solglasögon som skydd.  De är mycket skickliga möbelsnickare och gör allt på beställning.
Många män arbetar som chaufförer i olika fordon. Allt från stora långtradare till cyklar. De transporterar både människor, djur och material. Vanligaste transportmedlet är motorcykeln. På den kan lasta de vad som helst och hur mycket som helst. De har inga hjälmar och kör oftast omkring i flipflop. Jag har sett grisar, 5 st barn +förare, en säng, plankor på tvären minst 3 m långa och mycket annat på dessa motorcyklar. De används ofta som taxi och kostar inte särskilt mycket. De kör bussar både små och stora och på bussarna så finns det män som hänger ut genom dörren och kastar både in och ut folk.
Det finns skräddare, skomakare och andra praktiska yrkan som vi snart inte har några kvar av i Sverige. Det finns också de män som bara driver omkring fast det är mest yngre män. Det finns män i kostymer och det finns män som tigger och har olika handikapp. 
 




Här gör han sin kanot.







I detta dammoln går det 4 st män och blåser ett tunt lager oblandad cement på vägen som sedan vattnas och blir till hård yta. De har munskydd men det är också allt.

Kommentarer