Lita allt möjligt


Det blev en bra dag igår. Mycket sång och musik i kyrkan. Dessutom både frukost och lunch. Här har man ett bra system när det gäller kollekt. De som inte har några pengar bidrar med något annat istället. Igår bars det in tre st bananstockar och en höna. Det hade varit roligt att se hur det skulle fungera i vår kyrka om någon kom in med en höna. 😊  Undrar vad länsstyrelsen skulle säga om det.

Idag blev det långpromenad till centrum. Det tog ca 1 timme. Där blev det lite shopping så jag tog bussen hem. De har ett väldigt smidigt buss-system här. Man går ut till vägen och ställer sig. Sen kommer det små minibussar titt som tätt och tutar. Vill man åka med viftar man lite så stannar de och så tränger man sig in. Det är ofta mer än fullt men vad gör det tycker tanzanierna. Det kostar 7 kr tur och retur. Fungerar utmärkt. Bilarna är av varierande skick. En av dem jag åkte med förra veckan tappade skjutdörren men de bara slängde in den i bakluckan och sen åkte vi vidare.

I morgon ska jag börja mitt arbete med en kvinna som heter Alice. Hon jobbar med barn och familjer i området här på stiftskansliet i Tukuyu.  Här som på många andra ställen i Afrika har man problem med HIV och aids. Det finns mediciner men alla vet inte vart och hur de ska få tillgång till dem. Man säger själv att det inte finns någon fattigdom här för mat finns det gott om men i våra ögon sett så lever många under existensminimum. Det finns familjer som inte skickar sina barn till skolan för att de behövs hemma på gården och det ses som ett problem. Utbildning är viktigt för att området skall utvecklas och höja standarden på boenden m.m. Kvinnan i familjen jag bor hos jobbar också med barn och familjer på en avdelning som är kopplad till ett sjukhus här i närheten. Hon är vad vi kallar en socialsekreterare. Hon säger att hon vill starta en verksamhet för att kunna hjälpa de mest utsatta barnen.  De som lever med föräldrar med HIV och de barn som inte får den näring de behöver. Många föräldrar ger sina barn fel sorts mat t ex mat med mycket socker och snabba kolhydrater. De leder i längden till undernäring. Bild på bananstock, gravar i en trädgård och lunch i kyrkan. Här begraver man sina nära och kära i sin trädgård.




Kommentarer